Wat te doen als een tiener zichzelf verwondt

Schok, angst – meestal reageren ouders dus als ze littekens of wonden op het lichaam van het kind zien. Dan komen impotentie en woede. En de tiener sluit pas dieper in zichzelf. Dus wat is de oorzaak van zelfconfusie en hoe ze op hen correct kunnen reageren?

Met zelfregulerend gedrag brengt een tiener opzettelijk lichamelijk letsel toe om psychologische nood te verminderen of ermee om te gaan. In dit geval is hij meestal mentaal gezond. Meestal beschadigen tieners hun armen of benen, minder vaak een romp.

Je kunt het hebben over zelfaangevend gedrag als dergelijke afleveringen voor een lange periode worden herhaald. En dit is geen manipulatie of een schreeuw om hulp, zoals het vaak lijkt, omdat adolescenten meestal die delen van het lichaam beschadigen die verborgen zijn voor de ogen van anderen. Het is ook geen poging van zelfmoord, hoewel het risico toeneemt als gevolg van nalatigheid en vanwege het feit dat het kind minder gevoelig wordt voor pijn.

Dit gedrag vindt vaak plaats tot 25 jaar. Maar dit betekent niet dat volwassenen het moeten negeren en niets moeten doen.

Tegelijkertijd is het een vergissing om te geloven dat alleen buitenstaanders zichzelf pijn veroorzaken. Ja, de negatieve houding van leeftijdsgenoten is een van de redenen voor het zelfharma onder mannelijke tieners. Maar onder meisjes tot zelfregulerend gedrag zijn populaire uitstekende studenten vatbaarder.

Welk gedrag van een tiener moet alert zijn voor volwassenen?

  • Hij heeft vaak bezuinigingen, sterke krassen of kneuzingen;
  • Er zijn veel littekens op het lichaam;
  • Is vaak op slot in een kamer of badkamer;
  • draagt ​​mee of slaat op snelle toegang tot snijden of scherpe objecten;
  • Draagt ​​kleding met lange mouwen, zelfs in de hitte;
  • Een onstabiele emotionele toestand.

Wat voelt een tiener als hij zichzelf pijn doet?

Gevoelens, zoals de oorzaken van het zelfharm, kunnen anders zijn. Maar meestal ervaart een tiener sterke spanning, hopeloosheid en hulpeloosheid, eenzaamheid, een gevoel van leegte, zijn eigen betekenisloosheid of onbeduidendheid, waardeloosheid.

Een tiener kan paniek, wijn, woede of woede, haat, verwarring, angst, afwijzing of verlangen om iets voor iets te straffen overwinnen. Vaak heeft hij problemen met zelfvertrouwen, hij is impulsieve, vatbaar voor de tunnelperceptie van de realiteit.

Soms dient zelfzuiging als een soort seksuele ontlading of “wraak” voor hun lichaam voor onaangename veranderingen die zich voordoen in de adolescentie. Meestal zeggen jonge mensen dat ze zichzelf pijn doen wanneer ze geen psycho -emotionele stress kunnen aangaan. Het lijkt hen dat niemand ze begrijpt. En ze proberen de mentale pijn te overstemmen om te overstemmen. Daarna lijkt het voor hen een tijdje gemakkelijker te worden.

Bovendien zijn sommige adolescenten (niet alle!) Een beschermend mechanisme wordt geactiveerd waarin endorfines in het bloed worden gegooid, en ze lijken plezier te voelen, euforie. Er is dus een extra versterking van dit gedrag.

Sommigen verliezen ook hun gevoeligheid. Het lijkt hen dat dit niet hun lichaam is, en dan, die zichzelf verwonden, voelen ze zich levend. Maar er is iets gemeen in adolescenten die hun toevlucht nemen tot zelfconfusie. Het is moeilijk voor hen om emoties te herkennen en te beheersen, ze hebben de neiging om ze te onderdrukken en te verplaatsen.

Bij adolescenten die zich bezighouden met zelfharms, neemt het aanpassingsvermogen af: het is moeilijk voor hen om stressvolle en moeilijke gebeurtenissen te leven. Bovendien kunnen ze geen veilige en milieuvriendelijke manieren vinden om negatieve emoties te manifesteren.

Er zijn veel factoren die ten grondslag kunnen liggen aan zelfregulerend gedrag, bijvoorbeeld:

  • Geweld: emotioneel, fysiek of psychologisch;
  • psychologisch trauma;
  • pesten;
  • imitatie van leeftijdsgenoten;
  • conflicten met leeftijdsgenoten;
  • Ondode liefde;
  • de dood van een belangrijk persoon;
  • Echtscheiding van ouders of conflicten in het gezin;
  • de moeilijkheid van emotionele regulering;
  • een voorbeeld van zelfvertegenwoordigd gedrag in het gezin;
  • misbruik van psychoactieve stoffen.

Maar alles is verergerd als er geen warm is, het onderhouden en vertrouwen van relaties met de ouder.

Hoe niet te reageren?

Het ergste dat een volwassene kan doen, is beginnen met het lezen van notaties en een tiener berispen voor zelfconfusie, omdat het alleen emoties zal verergeren waarmee hij niet kan omgaan. Maar helaas zijn ouders, die hebben geleerd over het zelfregulerende gedrag van een tiener, in het begin vaak bang. Dan begrijpen ze dat ze hem niet kunnen beïnvloeden, en ze beginnen boos, geïrriteerd, bedreigen, overtuigen. Dan wenden ze zich tot straf of paniek en proberen ze de controle over Hoe groot moet een penis zijn? de situatie te vestigen.

Als het kind op deze manier blijft handelen, voelen ouders zich woede, waardoor ze niet toestaan ​​sympathie te tonen voor zijn ervaringen. Alle verklaringen werken ook niet, bijvoorbeeld: “Dan wil je later korte rokken dragen, maar vanwege littekens kan je dat niet”. Dit alles verergert alleen de situatie en beweegt de tiener weg van de ouder. Hij voelt dat hij niet wordt begrepen. Dus een volwassene verliest de kans om hem te helpen. Het kind blijft zich hetzelfde gedragen, maar wordt nog geheimer.

Wat moeten we doen?

Zelfverwijzend gedrag is slechts een symptoom, een poging van een tiener om met zijn psychologische problemen het hoofd te bieden. Maar met hen moet je gewoon werken. Het beste dat ouders kunnen doen, is zich niet te concentreren op zelfconfusie, maar ook om het niet te negeren.

De krachten moeten zich richten op het herstellen van warme en veilige relaties met het kind. Alleen dan kan hij hem helpen of op zijn minst ontdekken wat de reden is. Het is belangrijk om te onthouden dat adolescenten nog steeds echt vertrouwen hebben op relaties met ouders, ondanks de wens om onafhankelijk van hen te worden. Het is dus noodzakelijk om zich meer te concentreren in verband dan op controle en instructies.

Bedenk algemene lessen, wandelen, maak ze zoiets als een ritueel. Bijvoorbeeld, elke zaterdag gaan samen met uw kind naar zijn favoriete pizzeria, op de drempel waarvan alle ouderlijke instructies en moralisatie achterlaten. Mogen deze enkele uren de basis worden voor uw verbinding.

Het is ook beter om contact op te nemen met een psycholoog. Het zal helpen om de wortel van het probleem te identificeren, erachter te komen wat de tiener dergelijke acties aanmoedigt en om deze reden uit te werken. Bovendien is het belangrijk om aan emotionele intelligentie te werken: een kind leren zijn emoties te identificeren en te begrijpen, en een veiligere manier te vinden om ze uit te drukken. Misschien zullen ouders ook deze vaardigheid moeten beheersen, maar het is het waard.

Het is ook noodzakelijk om de tiener te helpen bij het volgen van triggers die hem doen pijn doen. Het vinden van de ware oorzaak van het zelfharm, we kunnen ook het diepe motief ontdekken om te stoppen met het toevlucht nemen van zelf -agressief gedrag.

Trả lời

Thư điện tử của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *